Vårt formål

Vi skal bidra til å øke andelen kvinner i ledende posisjoner i finansnæringen i Norge.

Den positive effekten av økt andel kvinner i ledende posisjoner i næringslivet er grundig dokumentert. Likevel går utviklingen for sakte, også her i Norge, hvor vi liker å se på oss selv som et foregangsland når det gjelder likestilling mellom kjønn. Manglende utvikling er ikke bærekraftig – verken for individer, selskaper eller samfunnet.

Signer Kvinner i Finans Charter, og bli med i den gjeve klubben av ‘doers, not talkers’! Ved å signere forplikter bedriften seg til å sette interne mål for kjønnsbalanse på ledernivå, ha én person på ledernivå som får dedikert ansvar for oppfølging av arbeidet, publisere status og utvikling offentlig underveis samt knytte ledelsens godtgjørelse til oppnåelse av målene.

De fire prinsippene

Organisasjonen min forplikter seg til å:


01

ha ett medlem i ledergruppen med dedikert ansvar for å følge opp arbeidet med kjønnsbalanse og inkludering

Sikre forankring i virksomhetens ledelse gjennom administrerende direktør/ konsernsjef eller en person som rapporterer til denne.

02

sette interne mål for kjønnsbalanse på ledernivåer og i spesialistfunksjoner

Sette konkrete, realistiske mål, tilpasset organisasjonens størrelse, situasjon og behov, samt hvordan disse skal følges opp gjennom tiltak.

03

ha en ambisjon om at fremgang mot målene skal reflekteres i godtgjørelsen til ledergruppen

Utarbeide en plan for hvordan levering og fremgang mot målene kan reflekteres i godtgjørelsen til ledergruppen.

04

årlig publisere status og fremgang mot målene på egen hjemmeside

Støtte åpenhet og ansvarlighet gjennom å publisere mål, status og årlig fremgang på egen nettside, sammen med Kvinner i Finans Charter logo.

 
 

Om oss

Turid Solvang, daglig leder i FutureBoards og Alexandra Morris, Investeringsdirektør i SKAGEN Fondene tok initiativ til å utvikle Kvinner i Finans Charter etter modell fra Women in Finance Charter, som ble initiert av det britiske finansdepartementet (HM Treasury) i 2016. På få år har over 400 finansinstitusjoner i Storbritannia, som representerer om lag en million ansatte signert charteret, og i 2020 kunne nær to tredjedeler melde om fremgang i henhold til målene de har satt.

Kvinner i Finans Charter eies av bransjen selv, gjennom bransjeforeningene Finans Norge, Norsk Venturekapitalforening, Verdipapirforetakenes Forbund og Verdipapirfondenes Forening, samt initiativtakerne Alexandra Morris og Turid Elisabeth Solvang.


“En finansbransje i kjønnsbalanse skaper størst verdier for selskap og samfunn. Nå forplikter bransjen seg til å følge engelsk suksessoppskrift.”

— Turid E. Solvang, FutureBoards

alexandra-morris-1000px.jpg

“Tiden for festtaler er over – nå trenger vi radikale grep for å gjøre det alle er enige om er strategisk viktig.”

— Alexandra Morris, SKAGEN Fondene

“Et inkluderende, mangfoldig og kjønnsbalansert arbeidsmiljø er en forutsetning for å få ut bedriftens fulle potensiale. Kvinner i Finans Charter er et viktig verktøy som forplikter og gir resultater.”

— Kari Olrud Moen, FinansNorge

Ellen Amalie Vold NVCA (3).jpg

“Med ambisiøse og transparente mål og tiltak, som følges opp og måles, gjør vi tanker og ord om til handling.”

— Ellen A. Vold, Norsk Venturekapitalforening

“For oss er det en selvfølge å stille seg bak dette viktige initiativet for å bedre kjønnsbalansen i finansnæringen.”

— Bernt Zakariassen, Verdipapirfondenes forening

Sindre Støer bilde.jpg

“Vi ønsker flere dyktige kvinner i vår bransje. Den kan være litt hektisk, men også faglig stimulerende med gode muligheter for utvikling og vekst.”

— Sindre Støer, Verdipapirforetakenes Forbund

 
Nicolai-Tangen-casual-scaled.jpg

«Å jobbe med mangfold er ikke politikk, det er logikk. I Oljefondet vil vi kontinuerlig jobbe med å bedre mangfoldet i ledende og strategisk viktige stillinger.»

– Nicolai Tangen, Norges Bank Investment Management

jan-tore-sanner---foto-hans-kristian-thorbjrsen-2790_132820c6c5.jpeg

«Finansdepartementet anbefaler at norske finansaktører nå slutter seg til Kvinner i Finans Charter.»

– Jan Tore Sanner, Tidligere finansminister

 

 Funding partners


“Norges Bank har som ambisjon å få flere kvinner inn i ledende stillinger, og vi tror Kvinner i Finans Charter kan være et viktig bidrag til å nå dette målet.”

— Ida Wolden Bache, Norges Bank

“Ska branschen vara relevant för framtidens kunder och möta behoven från nytänkande och moderna företag måste representationen förändras. Det handlar om att överleva på sikt – så viktig är frågan.”

— Jonas Ström, ABG Sundal Collier

“Vi mener at det er god business å investere i likestilling! Vi heier på åpenhet og ambisiøse mål og ønsker å bidra aktivt til utformingen av disse sammen med resten av finansbransjen.”

— Odd Arild Grefstad, Storebrand

«Det er to rekrutteringsaktiviteter vi ser som særlig viktige: Å identifisere langsiktige erstattere, som gradvis får muligheten til å prøve seg på arbeidsoppgaver. Jeg er selv et eksempel på denne satsingen. Dessuten, å få annen erfaring og kompetanse inn i ledelsen. Det gjør vi ved å fokusere på søk i rekrutteringen. Og for at lederne skal bli, er det grunnleggende at de trives og at jobben oppleves som meningsfull.»

— Hane Karoline Kræmer, Sparebank 1 Nord-Norge


“Innføringen av charteret I hele finansbransjen vil utgjøre en virkelig forskjell og bidra til å bedre de langsiktige økonomiske resultatene.”

— Tim Warrington, SKAGEN Fondene

“Det er enkel logikk at med lav kvinneandel, går vi glipp av en stor andel av de beste hodene. Derfor støtter vi KIF Charters prinsipper for kjønnsbalanse og tror at måling og rapportering – som er velkjente prinsipper innenfor finans – er det som skal til for å gi resultater. Vi har et ambisiøst mål om å investere for å løse globale utfordringer, så for å klare dette trenger vi tilgang til 100% av talentpoolen der ute.”

— Reynir Indahl, Summa Equity

“Vi i KLP støtter dette initiativet fordi en bedre kjønnsbalanse i ledende stillinger er viktig av flere grunner, ikke minst tror vi det vil styrke vår konkurransekraft over tid. Vi har klare mål og prøver ulike virkemidler for å få til dette, og tror prosjektet “Kvinner i Finans” kan skape fortgang i å få flere kvinner i sentrale leder- og spesialiststillinger i finans.”

— Sverre Thornes, KLP

“For at vår bransje skal være relevant for kundene både i dag og fremover må vi jobbe for økt mangfold. Flere kvinnelige rådgivere og flere kvinner i ledende stillinger er en viktig del av dette arbeidet.”

— Øystein Bø, Formue

 

“I Gjensidige jobber vi for å skape trygghet for våre kunder, og et arbeidsmiljø som gir trygge rammer for alle ansatte. Dette gjør vi best gjennom å ha et godt mangfold blant våre ansatte og ikke minst se på deres ulikhet som en styrke. Vi har tro på at deltakelse i Charteret vil være et positivt bidrag i så måte, både fordi det gir oss forpliktende ambisjoner, og ikke minst fordi vi inspireres av andre partnerbedrifter.”

— Geir Holmgren, Gjensidige

“Likestilling er viktig fordi det gir bedre prestasjoner, det er bærekraftig for individ, bedrift og samfunn, og det er rettferdig. Women in Finance Charter setter tydelige mål for likestilling og det er nødvendig for å endre dagens status. Vi ser frem til å bidra til å løfte dette viktige teamet samt å bevise at mangfold lønner seg!”

— Ingrid Teigland Akay, Hadean Ventures

“For å lykkes i fremtiden og konkurrere globalt er vi avhengig av å rekruttere det beste talentet fra hele befolkningen. Punktum. Derfor støtter vi helhjertet dette iniativet.”

— Bjarne Kveim Lie, Verdane

“DNB Markets jobber aktivt for at flere kvinner skal velge å jobbe i finansbransjen. Kvinner i Finans er et nettverk der vi møter andre virksomheter med samme ambisjon, deler erfaringer og får faglige diskusjoner om siste forskning på likestillingsområdet.”

— Alexander Opstad, DNB Markets

Årlig statusrapportering

Kvinner i Finans Charter foretar en årlig gjennomgang av utviklingen blant virksomhetene målt opp mot Charterets forpliktelser.

Gjennomgangen vil bestå av en rapport som vurderer i hvilken grad bedriftene har møtt sine forpliktelser, identifisere forbedringsområder og fremlegge eksempler på beste praksis.

Rapportering av måloppnåelse/fremdrift skjer årlig på basis av data per 31/12. Elektronisk svarskjema sendes til alle signatories i med svarfrist 30/06 påfølgende år. Rapport med aggregerte data publiseres i september/oktober. Selskaper som ikke overholder fristen, blir ikke inkludert i analysen

Selskapene offentliggjør kun egne mål og måloppnåelse. Charteret vil, for analyseformål, stille en rekke andre spørsmål som kun vil bli publisert anonymisert om ikke annet er avtalt.

Charteret vil sikre at rapporteringskravene samsvarer med kravene til aktivitets- og redegjørelsesplikten. Skjemaet vil bli sendt ut i første halvdel av september hvert år.

Arbeidet med rapporten støttes med midler fra Finansmarkedsfondet.

 

Årlig avgift for signatories er basert på antall ansatte. Charteret skal ikke gå med overskudd. Avhengig av hvor mange selskaper som melder seg på, samt aktivitetsnivå, kan det bli en justering i årsavgiften.

Eiere

Finans Norge@4x-100.jpg
NVCA@4x-100.jpg
VFF@4x-100.jpg
VPFF@4x-100.jpg

Alexandra Morris
Investeringsdirektør, Skagen Fondene


Turid E. Solvang
Daglig leder FutureBoards og Kvinner i Finans Charter

 

Funding partners

KLP@4x-100.jpg
Storebrand@4x-100.jpg
Summa@4x-100.jpg
Gjensidige@4x-100.jpg
Verdane.jpg
SpareBank1@4x.png
 

Støttespillere

Finansforbundet.jpg
AksjeNorge.jpg
Finansdepartementet@4x-100.jpg
Tekna@4x.png
 

YC updated pic (1).JPG

I have seen first hand the enormous impact that the HM Treasury Women in Finance Charter has had on improving female representation at senior levels across the UK financial services industry over the past five years. It is very exciting to see Norway’s finance industry inspired to launch this initiative and drive change.

Yasmine Chinwala OBE, Partner, New Financial

 
A BLANC 0063 (1).jpg

I’m delighted to see the UK’s Women in Finance Charter inspire a similar approach in Norway. True parity of opportunity for women, whatever their background, is vital for our industry and our communities. There’s much we can learn from each other and I’ll be following Norway’s progress with great interest.

Amanda Blanc, Group CEO Aviva and Champion for the UK Women in Finance Charter